Mijn verhaal
Mijn verhaal
Op 10-jarige leeftijd scheidden mijn ouders, en ik bleef samen met mijn broers en zussen bij mijn vader wonen. Tot mijn 19e mocht ik mijn moeder niet zien, waardoor ik opgroeide in een emotioneel onveilige situatie.
Als kind ontwikkelde ik onbewust negatieve gedachten over mezelf, zoals 'ik ben niet goed genoeg' en 'ik mag er niet zijn zoals ik ben'. Deze overtuigingen hebben mijn latere leven behoorlijk moeilijk gemaakt.
Later besefte ik dat zulke gedachten je lichaam continu in een staat van stress brengen en hoe ontwrichtend stress kan zijn voor je hele hormoonhuishouding.
Als puber had ik een enorme zwak voor drop en sigaretten. Om mezelf te troosten, werd ik een echte 'suikerjunk' en 'kettingrookster'. Hoewel ik ervan genoot, kreeg ik te maken met vervelende hormonale klachten.
Pas later besefte ik dat deze ongezonde gewoontes hieraan bijdroegen. Ik had veel last van overgangsklachten zoals extreme vermoeidheid, angstgevoelens, brainfog, huidproblemen, hevige spierpijn, slijmbeursontstekingen en stemmingswisselingen.
Een lange tijd heb ik hiermee geworsteld, totdat ik rond mijn 40e me ging verdiepen in voeding. Het boek “Het glutengevaar” van David Perlmutter opende mijn ogen, en ik besloot mijn levensstijl om te gooien.
Nu, meer dan 10 jaar later, eet ik suikervrij - dus ook geen drop meer - wat voor mij een enorme overwinning is! Sindsdien eet ik volgens de principes van oervoeding en mijn gezin doet ook mee, ieder op zijn eigen manier.
Geleidelijk aan merkte ik verbetering. Mijn energie nam toe en ik voelde me beter dan ooit. Maar ondanks dat de meeste klachten verdwenen waren, voelde ik me nog steeds niet helemaal gelukkig. Ik begon te beseffen dat ik erg streng was voor mezelf en dat ik aan bepaalde verwachtingen moest voldoen. Ik stond mezelf niet toe om fouten te maken en wanneer ik dat deed, was ik heel hard voor mezelf.
Deze patronen waren zo diepgeworteld dat ik veel moeite had om ontspannen te functioneren in het dagelijks leven.
Op een gegeven moment leerde ik via het boeddhisme over mindfulness en zelfcompassie. Zelfcompassie leerde me mild en liefdevol naar mezelf te zijn, vooral in situaties waarin ik normaal streng voor mezelf was.
Dit was een belangrijk inzicht voor mij. Wanneer deze patronen in bepaalde situaties getriggerd werden, leerde ik op een zachtere manier met mezelf om te gaan.
Langzaam maar zeker werden de patronen van 'streng zijn voor mezelf' en 'me niet goed genoeg voelen' minder hardnekkig. Nu merk ik dat ik blijer, relaxter en met veel meer energie in het leven sta.
Ik ben ervan overtuigd dat als ik mijn voeding en vooral mijn manier van omgaan met mezelf niet had veranderd, mijn klachten nog steeds zouden bestaan of misschien zelfs erger zouden zijn geworden.
Dankzij deze veranderingen heb ik een burn-out kunnen voorkomen en ben ik uiteindelijk soepel door de overgangsperiode gegaan.
Dit komt omdat ik nu de kennis, tools en levenservaring heb om goed voor mijn fysieke en mentale gezondheid te zorgen.
Een belangrijk inzicht dat ik heb opgedaan, is dat niet alleen gezond eten en een goede leefstijl belangrijk zijn, maar ook dat het loslaten van oudzeer heel belangrijk is. Deze combinatie is echt nodig voor zowel je lichaam als je geest.
Door deze aanpak heb ik ontdekt hoe ik op een liefdevolle manier voor mezelf kan zorgen en mijn gezondheid in balans kan houden.
Als je mijn verhaal hebt gelezen en je voelt herkenning en een klik, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. We kunnen samen bespreken wat ik voor je kan betekenen.
Coaching bij jou thuis - Groningen e.o.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak kun je mij mailen
Lilian Mual
Hormoontherapeut
Orthomoleculair voedingsdeskundige
Leefstijlcoach
Massagetherapeut
Verpleegkundige
T : 06-55875439
E : lilianmual@gmail.com